vineri, 15 martie 2013

Un bun antreprenor pe timp de criza

Multi intreprinzatori se plang de această criză prelungită care pune pe butuci multe afaceri. In timp ce guvernantii inventeaza solutii aberante pentru a pune capat crizei economice si financiare pentru a supravietui micii intreprinzatori au o singură variantă la dispozitie: sa găsească solutii de supravietuire.
Un bun antreprenor va gasi mereu solutii. In sprijinul acestei afirmatii vă voi prezenta povestea unui mic intreprinzator de succes care a reusit să facă fată crizei. E o persoană pe care o cunosc de peste 15 ani si care a pornit de la zero.
In 1996 a deschis un mic magazin alimentar de cartier. In acea perioada lucrurile mergeau bine pentru micii comercianti si in cca. 2 ani a mai deschis, in spatii inchiriate, un alt magazin de cartier iar apoi un mic bar. Proprietarul afacerii muncea de dimineata pană seara si din banii strănsi a reusit să cumpere spatiile in care isi desfăsura afacerea.
Cand totul mergea din ce in ce mai bine au inceput să apară si in Romania supermarket-uri si hypermarket-uri iar micile magazine de cartier au inceput să intre in declin. Afacerile ii mergeau in continuare dar rata profitului era in continuă scădere. Nu a stat mult pe ganduri, si cum mult timp inainte ca ideea să se mediatizeze in presa romaneasca si pe site-urile de profil si-a deschis o covrigarie in care pe langă covrigi mai făcea si gogosi. Aceasta era amplasată intr-un complex comercial dintr-un cartier, la cca. 400 metri de o scoală generală. Afacerea cu covrigi a mers relativ bine in perioada 2007-2010, dar pe măsură ce criza s-a adancit vanzarile au inceput să scada. Un alt motiv a fost si faptul ca din 2009 in presa a inceput sa se mediatizeze ideea profitabilitatii deosebite a afacerilor cu covrigi si ca urmare in scurt timp in oras s-au deschis numeroase covrigării.
Chiar dacă covrigăria era profitabila, profitul nu era multumitor. La cativa metri de covrigarie  exista o florarie, care functiona in aceeasi locatie din perioada comunistă. Analizand vanzarile florariei intreprinzatorul nostru a inteles că in acel amplasament ar putea să castige mai mult cu o florarie. Asa că, fară să stea prea mult pe ganduri a inchis covrigaria si a deschis o florarie. Acum, după aproape 3 ani de la deschidere floraria lui merge extrem de bine si are de aproape 3 ori mai multi client decat vechea florarie !
In timp ce mii de alte mii de mici afaceri s-au inchis firma lui a fost in continua crestere. Chiar dacă nu a facut o facultate de management actiunile si deciziile sale sunt un bun exemplu pentru multi manageri de meserie.
Ar trebui punctate urmatoarele:
- cand in Romania au inceput sa se inmulteasca supermarket-uri si hypermarket-uri, chiar daca micile magazine inca mai mergeau bine a decis sa deschida o covrigarie, o afacere care era extrem de profitabilă, dar despre care nimeni nu povestea;
- cand intreprinzatorii au aflat cat de profitabile sunt covrigariile si orasele s-au umplut de covrigarii, chiar daca aceasta era profitabila el a renuntat la covrigarie si si-a facut florărie;
- desi exista o florarie in imediata apropiere care avea deja clientelă formată a stiut cum să ii ia acesteia clientela.
Concluziile: pentru a supravietui in conditii de criza un bun antreprenor trebuie:
- să aibă viziune: să inteleagă care sunt domeniile in care exista potential de crestere si care sunt cele in declin;
- să ia decizii radicale relativ rapid: să nu astepte pană cand afacerea sa intră in pierdere pentru a schimba ceva si să aiba curajul de a intra in afaceri intr-un domeniu complet nou;
- să analizeze temeinic concurenta si piata: pentru a avea succes trebuie sa stii cine sunt concurentii tai si sa intelegi ce trebuie sa faci pentru a-i putea depasi;
- să aibă incredere in fortele proprii si să fie perseverent: succesul acestui intreprinzator se datoreaza capacitatii lui deosebite de a muncii si perseverentei sale.

NU UITATI: intotdeauna exista solutii, dar nu e deloc usor sa le gasesti !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu