joi, 25 octombrie 2012

Cursurile de instruire – o solutie pentru managerii romani care nu au o pregatire in domeniul managementului

Potrivit informatiilor publicate de Institutului National de Statistică (INS) in intervalul 2005 – 2010 numărul de ab­sol­venti arată că în general studiile ingineresti au pierdut puternic teren în faţa absolventilor de eco­nomie.  Astfel, în timp ce pond­erea numărului de absolventi ingineri a scăzut cu 7%, de la 29% la 22% din total, numărul absolventilor de studii economice a crescut de la 30% la 37% din totalul tinerilor licentiati, in timp ce ponderea absolventilor de drept a rămas constantă, la 9%.
In ceea ce priveste numărul absolventilor de studii economice, in valoare absoluta numarul acestora a crescut de la 32.098 in anul scolar 2005/2006 la 72.641 in 2009/2010. Din pacate nu detinem informatii referitoare la ponderea absolventilor de studii economice care termina o facultate de management, dar indiferent de specializarea urmata toti absolventii de studii economice urmeaza cel putin un curs de management.
Pentru economia nationala partea buna a lucrurilor este aceea ca numarul persoanelor din societatea romaneasca care urmeaza cursuri de management este in crestere. Totusi, se pare ca numarul acestora este insuficient daca ne gandim ca in Romania sunt active la ora actuala aproximativ 296.000 de PFA-uri si aproximativ 672.000 societati comerciale (SRL, SA, SNC, etc).
Nu detinem informatii referitoare la numarul de manageri din Romania care au urmat un curs academic de pregatire in domeniul managementului dar noi credem ca acesta este mai mic de 10%. Atunci cand am facut aceasta estimare am luat ca baza de calcul informatii din UK care arata ca aproximativ 35%  din managerii companiilor din Marea Britanie au studii in domeniul finantelor sau al contabilitatii, aproximativ 25% in marketing si vanzari si doar cca. 18% in management general. Cu alte cuvinte in randul firmelor romanesti avem putini manageri cu studii de specialitate iar afacerile la noi se fac in general „dupa ureche”. Asta fiindca in Romania cei mai multi sunt antreprenori si nu manageri (intre cele 2 notiuni exista o diferenta; cititi articolul „Antreprenor vs Manager”).

In comparatie cu ceea ce se intampla in tarile industrializate putem spune ca mediul antreprenorial din Romania este unul aflat "la inceput de drum" si ca managerii romani mai au multi pasi de parcurs pentru a deveni la fel de competitivi ca si cei din tarile dezvoltate. Din pacate multi dintre antreprenorii romani refuza sa recunoasca faptul ca uneori nu le stiu pe toate si ca au nevoie de pregatire, si de multe ori doar atunci cand ajung in pragul falimentului realizeaza cu adevarat car ar fi trebuit sa se pregateasca mult mai bine.
Este foarte adevarat ca in lume exista mai multe exemple de succes ale unor oameni care nu au nicio pregatire in domeniul managementului si care au facut avere. Nu trebuie uitat insa ca acestia au un spirit antreprenorial innascut pe care nu multi a avut norocul sa il dobandeasca.

Legat de lipsa de pregatire in domeniul managementului a managerilor romani poate ca unul din motive este si faptul ca scoala romaneasca este inca rigida si nu ofera un cadru in care ei sa isi largeasca orizonturile. Mai mult decat atat, deoarece o mare parte din sistemul educational este gratuit ofera multora impresia ca totul ar trebui sa fie gratuit si ca nu e cazul sa se faca  investitii pentru pregatire. Pregatirea antreprenoriala necesita o investitie, nu doar de timp, ci si financiara.
Este adevarat ca exista un anumit segment de manageri, si ne referim aici la cei care sunt angajati ai unor companii mari romanesti si ai unor companii multinationale care in general sunt bine pregatiti si care investesc in continuare in pregatirea lor, dar din pacate ponderea lor din numarul total al managerilor este foarte mica.

Solutia, atat pentru cei care vizeaza posturi de conducere in mari companii cat si pentru cei care sunt mai degraba antreprenori o reprezinta participarea la cursuri de instruire, seminarii si workshopuri dedicate oamenilor de afaceri (fie ca este vorba de manageri fie de antreprenori). In Romania exista in prezent numeroase firme si organizatii care ofera posibilitatea instruirii in domenii extrem de variate: marketing, comunicare, legislatie de afaceri, leadership, notiuni de contabilitate, legislatie de afaceri, fiscalitate, mangement general, management de proiecte, etc.
Este suficient sa intri pe Internet si sa dai o cautare folosind cuvintele cheie "cursuri pentru manageri" sau sa intri pe un site specializat, ca de exemplu www.e-calificare.ro si poti gasi numeroase oferte de instruire !

© e-manageri

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu